top of page

Miten päädyimme rakentajiksi?

Minä olin aina asunut keskustassa, enkä ollut ajatellut omakotitaloasumista lainkaan. Mieheni tuli Italiasta ja sanoi, että on aivan hullua asua asunnossa maassa, missä tilaa riittää myös omakotitalolle. Niinpä aloimme etsiä tonttia, mihin meni pari  vuotta. Viimein löysimme tämän Marjaniemen tontin, joka vastasi haaveisiimme: rauhallisella kauniilla alueella ja merinäköalalla, uimaranta vieressä, ulkoilumahdollisuudet alkavat omalta etuovelta, mutta silti nopeiden joukkoliikenneyhteyksien päässä keskustasta. Ja pyörälläkin sinne pääsee kaunista reittiä pitkin reilussa puolessa tunnissa!

Alunperin oli tarkoitus rakentaa kolme taloa, jotka italialaiseen tapaan jäisivät lapsille. Lapset kasvoivat, suunnitelmat muuttuivat, mutta koska olimme suunnitelleet jo koko tontin käytön arkkitehtien kanssa, halusimme toteuttaa kokonaisvaltaisen projektimme itse. Olisimme toki voineet lohkoa tontin ja myydä ne, mutta se olisi tarkoittanut omasta unelmasta luopumista. Halusimme luoda jotain kaunista ja pysyvää, jotain konkreettista, jota ohikulkijat voisivat ihastella.

 

Olemme molemmat arkeologeja koulutukseltamme ja meille aidot luonnonmateriaalit ovat aina olleet tärkeitä ja suunnittelun lähtökohtia. Projektin aikana kiinnostuin pihasuunnittelusta ja opiskelin maisemasuunnittelijaksi, jotta voisin paremmin ymmärtää tontin tarpeita ja tarjota uusille asukkaille jotain hienoa.

Miten päädyttiin Honkataloihin ja hirsirakentamiseen?

Olimme jo rakentaneet aivan ihanan ekologisen täystiilitalon ja tarkoitus oli jatkaa sillä materiaalilla. Mutta sattumalta näin Honkatalojen talopäivien ilmoituksen lehdessä ja kuvassa oli toinen ihana talo. Eli ensin ihastuin moderniin avaraan arkkitehtuuriin ja hienoon valokuvaan. Sitten rupesimme puhumaan siitä, että hirsi on perinteinen suomalainen materiaali ja siten sopiva rakentamiseen. Kävimme talopäivillä ja astuessamme sisään taloon, se hirsitalon tunnelma ja tuoksu ja aistittavissa oleva hyvä sisäilma olivat niin vaikuttavia, että päätimme tutustua Honkataloihin tarkemmin. Siitä se alkoi.

Pitkä suunnitteluvaihe

Suunnitteluprosessi vei kauan, sillä ensimmäisessä projektissa oli kyse tiilitaloista. Kun päätimme vaihtaa hirteen - suunnittelu alkoi tietysti alusta, sillä eri materiaali vaatii erilaista arkkitehtuuria. Kun aloimme ensimmäisen kerran puhua hirsitaloista, kaupungin virkamiesten kanta oli hieman negatiivinen, aivan kuin olisimme halunneet rakentaa kaupunkiin rustiikkisen erämaamökin. Mutta kun he näkivät kuvat modernista arkkitehtuurista, he vakuuttuivat heti.

Rakentaminen alkoi

Kun talot oli suunniteltu, oli aika aloittaa myynti. Ensimmäisen talon ostivat visuaalisesti lahjakkaat ihmiset, joilla oli kyky hahmottaa jo pelkistä kuvista tuleva koti. Näin pääsimme aloittamaan rakennusprojektin. 

Hienoa hirsirakentamisessa on rungon rakentamisen nopeus, valmis siisti sisä- ja ulkopinta kerralla, mahdollisuus yhdistää moderneissa hirsitaloissa suuria ikkunapintoja massiiviseen puuhun, hengittävä ja terveellinen talo, jossa ei ole muovisia eristyskerroksia.

Maarit Elo-Valente

bottom of page