Heti kun saimme terassin, tulimme fiilistelemään merimaisemaan termoskahvien ja korvapuustien kera.

Meidän valintamme 

 

Päädyimme Marjaniemenrantaan sattumalta. Olimme muuttaneet muutamia vuosia aiemmin työn perässä Itä-Suomesta pääkaupunkiseudulle. Idässä asuimme suuressa omakotitalossa ja alussa kerrostaloasuminen vaati totuttelua. Viihdyimme kuitenkin oikein mainiosti vaikka muutos 260 neliöstä yli puolta pienempään oli haasteellista. 

 

Vuoden 2017 syksyllä syntyi ajatus etsiä suurempi koti. Alussa selailimme netistä myytäviä kohteita aika laajalla skaalalla. Paria asuntoa kävimme myös katsomassa, mutta mikään ei tuntunut omalta.

 

Kriteerit unelmakodille

Listasimme kriteereitämme unelma-asuntoon: vähintään 120 neliötä yhdessä tasossa, isot ikkunat, iso terassi, sauna ja turvallinen ympäristö, jossa hyvät ulkoilutusmahdollisuudet koirille. Ja tietenkin lähellä palveluja. Suurimmaksi esteeksi nousi vaatimus yhdessä tasossa asumisesta. Sellaisia asuntoja ei kerta kaikkiaan ollut markkinoilla. Ei ainakaan valmiina.

 

Yhtenä iltana marraskuun puolivälissä 2017 siskoni Tuula kysäisi: ”Oletteko huomanneet Marjaniemeen rakennettavat hirsitalot?” Tovin kuvia selattuani totesin, että tämä on juuri sitä mitä olimme etsineet.

 

Merimaisema ja avaruus

Mikä sitten kolahti niin vahvasti, että kuukausi myöhemmin oli kauppakirjat allekirjoitettu? Aivan aluksi ihastuimme olohuoneen avaruuteen ja maisemaan. Valtava terassi etelään oli oikea unelmien täyttymys. Merinäköala ei ollut missään vaiheessa vaatimuslistalla, mutta kyllähän se oli iso bonus, kun oivalsimme sen olevan automaattisesti mukana. 

 

Moderni ulkonäkö

On myönnettävä, että Honkatalojen arkkitehtuuri teki suuren vaikutuksen. Moderni pelkistetty visuaalisuus kestää aikaa. Talon värityksestä on käyty keskustelua. Yhteinen näkemys on, että talosta tulee kaksivärinen. Alaosa sekä katot ovat valkoisia ja talon yläosa saa tumman värin pintaansa. Näin talon kolmiulotteisuus tulee hyvin esille.

 

Hirsitalo on ekologinen

Puhdas sisäilma on tärkeää, vaikka perheessä ei olisikaan allergioita. Meille hirsi rakennusmateriaalina oli mieluisa valinta. Talo hengittää ja sisäilma pysyy terveellisenä. Hirsi on myös ekologinen luonnon materiaali. Lisäksi arvostamme suomalaista perinnettä – hirrestä on rakennettu taloja jo iät ja ajat. 

 

Oma piha keittiöpuutarhalla

Emme alussa osanneet lukea pohjakuvia oikein. Kesti aikansa, että ymmärsimme asuntoon kuuluvan myös piha-alueen. Nyt voisimme vihdoin pitää koiria vapaana omalla pihalla. Suurta iloa tuotti myös taidokkaasti tehty pihasuunnitelma, jossa oli huomioitu oleskelualueet istutuksineen. Piha-alue on myös sopivan kokoinen, jotta sinne mahtuu pieni keittiöpuutarha yrttien kasvattamiseen. Huolellisesti rakennetun pihan hoitaminen ei rasita, vaan tuottaa mukavasti virkistystä. 

 

Hissi helpottaa liikkumista myös tulevaisuudessa

Yksi merkittävä tekijä ostopäätökseen oli hissi. Koska asuntomme on pääosin toisessa kerroksessa, hissi mahdollistaa joustavan liikkumisen myös myöhemmin meidän ikääntyessä.

 

Palvelut ja luonto lähellä

Marjaniemi ei ollut meille tuttua aluetta entuudestaan. Nyt olemme paremmin tutustuneet alueeseen ja olemme oikein tyytyväisiä. Hyvätasoiseen ruokakauppaan, Eastoniin, on vain vartin kävely. Itiksen kaikki palvelut lääkäreineen ja ravintoloineen ovat samoilla nurkilla. Uimaranta ja avantouintipaikka houkuttelee jo nyt aloittamaan terveellisen harrastuksen. 

 

Turvallinen pihayhteisö 

Yksi erityinen ilon aihe on Kirsikkarinteen tontin kylämäisyys. Kolme taloa ja neljä eri perhettä muodostaa kokonaisuuden, jossa jokaisella oma yksityisalue. Poissa ollessa, esimerkiksi matkojen aikana, naapurit pitävät huolta pihapiiristä. Se tuo turvallisuuden tunnetta, jollaista ei saa yksittäisissä omakotitaloissa.  

Samanhenkiset naapurit kruunaisivat unelmakotimme. 

Tervetuloa tutustumaan!

Leila ja Jouni Koistinen

ps. voit seurata meidän kodin valmistumista blogissani klikkaa tähän!

   INSTAGRAM Kuvia ja tunnelmia meidän rakentamisen ajalta – ja vähän muutakin